Wat als er geen debatten meer zouden zijn?

Door: Alex Nieuwenhuisen & Thomas Brunello

Democratie gaat zo langzaam. Wij  begrijpen soms niet hoe onze Nederlandse representatieve democratie nog met de tijd mee kan. We leven in een tijd vol met sociale media, het informatietijdperk, we hebben geen seconde te verliezen. We moeten beslissingen maken!

De verkiezingen zijn net geweest en we waren allen zo enthousiast. De politieke vlam laaide op de afgelopen maanden, maar dooft nu langzaam als een nachtkaars. Want we gaan formeren en daarvoor moeten we onderhandelen. Niemand heeft zin om te wachten tot het midden-rechts kabinet eindelijk wordt gevormd. Als we daar dan eindelijk klaar mee zijn, begint het riedeltje weer opnieuw. En in de tussentijd? Dan gaan we lekker debatteren, want daar worden we allemaal beter van toch?

Voordat we worden afgeschilderd als fascisten, hebben we een vraag voor jullie. Hebben jullie ooit wel eens live naar een debat in de Tweede Kamer gekeken? Het heen en weer gezanik, het ‘natte vinger werk’ en de afwezigheid van publiek (met uitzonderingen daargelaten). Politieke partijen zijn nooit compleet. Wilders wordt weer beticht van discriminatie. Rutte, als hij er al is, lacht de hele boel bij elkaar. Ik had het over een riedeltje, nou bereid je maar alvast voor dus.

 

Wat als we het politieke debat laten verdwijnen?

De meeste mensen hebben een negatieve connotatie van het woord ‘achterkamertjespolitiek’, ze denken dat dit de politiek minder transparant maakt.

Coalitiepartijen krijgen de wetten er sowieso doorheen, doordat ze een meerderheid in de Tweede Kamer hebben. Een debat is dus eigenlijk maar een formaliteit. Wetten komen er sneller doorheen als deze nutteloze debatten er niet waren. De coalitiepartijen zijn meestal de grootste partijen die de meerderheid van de Nederlandse bevolking representeren, dus het valt te verdedigen dat het democratisch legitiem is om politiek te bedrijven zonder debatten. Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan?

Het verleden van het Nederlandse politieke klimaat geeft aan dat het prima mogelijk is om politiek te bedrijven zonder debatten. Hier doelen we mee op de periode van verzuiling, die zorgde voor een stabiel politiek klimaat in de jaren twintig tot eind jaren vijftig van de twintigste eeuw in Nederland.

Dit werd mogelijk doordat de elites van de verschillende zuilen in zo’n achterkamertje bij elkaar kwamen en beleid maakten in het voordeel van de Nederlandse staat, in plaats van in het voordeel van hun eigen zuil. Dit was dus achterkamertjespolitiek waarbij er geen debatten waren en wat toch zorgde voor een effectief beleid. Het kan dus prima!

 

Lijphart, A. The Politics of Accomodation. Pluralism and Democracy. University of California Press.
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: