Wat als de VVD aan de kant wordt geschoven bij het vormen van een coalitie?

Door: Kahin Hassan

 

De verkiezingen zijn voorbij, de stemmen zijn geteld. Dit betekent dat we bij de volgende spelronde van de politiek zijn aangekomen: het vormen van een coalitie. De VVD is de grootste partij geworden met 33 zetels en mag dus als eerste partij proberen een coalitie te vormen. Als ze dit lukt, met welke partijen dan ook, wordt opnieuw de VVD-ideologie leidend in het overheidsbeleid van de komende jaren. Mocht de VVD niet tot een coalitie kunnen komen, dan hoeven er niet meteen nieuwe verkiezingen worden uitgeroepen. In Nederland mag de grootste partij als eerste proberen om een coalitie te vormen, maar lukt dit niet dan mogen andere partijen het proberen. De PVDA, onder leiding van Den Uyl, weet hier alles van. De PvdA won twee keer de verkiezingen, maar werd beide keren buitenspel gezet door het CDA en de VVD.

De coalitie is nog niet gevormd, we kunnen nog verschillende kanten op. In zowel nationale media als internationale media werd Nederland geroemd omdat het populisme niet gewonnen zou hebben. Als klein land hebben we gezegd dat we dat niet willen en we zijn er trots op, als we verschillende politici mogen geloven. In Nederland mag de winst voor de ‘populisten’ voorlopig zijn uitgesteld, maar we slaan geen nieuwe weg in als de VVD de komende jaren het beleid mag voeren. Wat als politici in Nederland nou laten zien dat we dat juist wel willen? Dat de VVD aan de kant wordt geschoven en het idee van alles aan de markt overlaten een halt toe geroepen wordt.

Privatisering is sinds de jaren ’80 in veel landen, waaronder Nederland, een onderdeel geworden van overheidsbeleid. Dit betekende dat publieke eigendommen werden verkocht aan private partijen. De zelfstandige organisaties konden zo publieke taken uitvoeren en op hele grote afstand hield de overheid het een beetje in de gaten. De zorg is een recent voorbeeld hiervan. Onder leiding van de VVD is de zorg meer overgedragen aan de markt. Een coalitie met de VVD aan de leiding gaat dit niet veranderen.

Als de VVD aan de kant wordt geschoven wordt het moeilijk om een coalitie te vormen, maar niet onmogelijk. Een coalitie met GroenLinks, D66, CDA, PvdA, SP en PvdD is een mogelijkheid. Ze zouden dan een meerderheid hebben in zowel de Tweede Kamer als de Eerste Kamer. Zijn deze partijen dan allemaal volledig tegen privatisering? Dat is niet geval, maar ze zijn er of tegen of kijken er een stuk kritischer naar dan de VVD.

Een ander onderwerp is de klimaatverandering. De aarde wordt door de CO2-uitstoot steeds warmer. Dit ontkennen de partijen ook niet. De partijen GroenLinks, PvdD en D66 hebben in de afgelopen campagne al laten dat ze dit een belangrijk onderwerp vinden. De PvdA en SP hebben de afgelopen campagne niet expliciet hierop ingezet, maar zijn er wel voorstanders van om de doelstellingen van het klimaatakkoord van Parijs zo snel mogelijk te behalen. Dan blijft het CDA over. Zij zijn niet helemaal duidelijk in het te voeren beleid tegen klimaatverandering. Ook hebben ze afgelopen jaren tegen moties gestemd die Nederland duurzamer moesten maken. Misschien kan voormalig minister-president en CDA-coryfee Ruud Lubbers, die zich al jaren hiermee bezighoudt, binnen zijn partijen lobbyen voor dit onderwerp. Net als bij privatisering van zorg, zijn ook bij dit onderwerp alle partijen een stuk kritischer dan de VVD.

Stelling, N. (2011). Dertig jaar privatisering, verzelfstandiging en marktwerking. Amsterdam: Amsterdam University Press
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: