Wat als de kabinetsformatie van start gaat?

Door: Koen Ansmink & Petya Bouianov

 

Een korte introductie…

Vorige week woensdag, 15 maart, vonden de Nederlandse Tweede Kamerverkiezingen plaats. Deze werden gewonnen door de VVD, opnieuw de grootste partij van Nederland. Zelfs na 8 zetels kwijt geraakt te zijn sinds de vorige verkiezingen, laten zij de PVV met een ruime achterstand achter op de tweede plaats. Door deze uitslag is de verwachting dat de VVD een leidende rol zal gaan krijgen in de komende kabinetsformatie. De formatie zal niet zonder meer eenvoudig worden: er zijn namelijk relatief veel kleine partijen waardoor een coalitie van in ieder geval vier partijen nodig is om een meerderheidskabinet (76 zetels of meer) te vormen. Maar hoe verloopt het proces op de weg daar naar toe eigenlijk? En wat voor stappen moeten er worden gezet om tot de beëdiging en bordesfoto van het vermoedelijke kabinet Rutte III te komen? Het vormen van een nieuw kabinet is een belangrijk maar ingewikkeld proces, daarom is het goed om eens op een rijtje te zetten hoe dit in zijn werk gaat.

 

Het proces…

De kabinetsformatie is een ontzettend spannend proces want het gaat er namelijk om hoe het land de komende vier jaar geregeerd gaat worden en door welke partijen. Na de verkiezingsuitslag gaat een informateur kijken welke partijen samen kunnen werken om een regeerakkoord te sluiten. Daarna worden debatten gehouden over welke zaken er de komende vier jaar aangepakt moeten worden. Er zijn verschillende soorten kabinetten mogelijk, een minderheidskabinet waarbij de kleinere partijen een samenwerkingsverband vormen en een meerderheidskabinet waarbij de grotere partijen met de meeste zetels een samenwerkingsverband vormen. Nadat er is vergaderd over welke partijen dezelfde doelen hebben wordt er een regeerakkoord gesloten. Een kabinet heeft het doel om tijdens besluiten een meerderheid te hebben in de Tweede Kamer zodat de verzoeken voor wetten die ingediend zijn aangenomen worden. De Tweede Kamer stemt dan en als er een meerderheid is wordt het voorstel aangenomen. Het kabinet moet er ook voor zorgen dat niet alleen de belangen van de regerende partijen behartigd worden maar ook van het algemeen belang. Nadat er is gekeken welke partijen er samen gaan werken om een meerderheid in de Tweede Kamer te vormen, gaan de partijen een taakverdeling doen. Er wordt gekeken naar welke partijen de ministers leveren en wie de zetels krijgen. Uiteindelijk als de regering eruit is wat de bezettingen zijn kan ons kikkerlandje regeert worden.

 

Huidige stand van zaken…

De gesprekken over de kabinetsformatie worden op dit moment gevoerd. Verkenner Edith Schippers peilt bij de partijen hoe zij staan tegenover een mogelijke samenwerking in de regering. De gesprekken worden gevoerd met de VVD in combinatie met D66, CDA en GroenLinks op dit moment. Dit lijkt nog wel eens een moeilijke formatie te gaan worden. De onderlinge verschillen zijn namelijk gigantisch: zo heeft de VVD heeft een sterk rechtse inslag terwijl GroenLinks wordt gezien als een van de meest progressieve linkse partijen. Hiernaast zullen ook het CDA en D66 niet zomaar water bij de wijn doen. Doordat zij beide negentien zetels hebben zullen zij zich in gelijke mate willen profileren als de een na grootste en bijvoorbeeld de vicepremier willen leveren. Toch is het niet onmogelijk dat deze partijen samen zullen regeren. Nederland heeft een geschiedenis waarin er vaak wordt gezocht maar compromissen tussen partijen om het een land met een diverse bevolking goed te kunnen vertegenwoordigen. Door onderling water bij de wijn te doen, zou er dus met deze samenstelling het kabinet Rutte III kunnen ontstaan.

 

Wielenga, F., Nederland in de twintigste eeuw, Amsterdam: Boom, 2009, pp. 79-112, 205-209.

Kabinetsformatie 2017. (z.j.) Geraadpleegd van https://www.tweedekamer.nl/debat_en_vergadering/uitgelicht/kabinetsformatie-2017
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: